Despre fotografie

Despre Fotografie

Termenul de fotografie are o tripla semnificatie in vorbirea curenta:

1. Este tehnica care poate crea imagini sub actiunea luminii;
2. Este o imagine obtinuta prin aceasta tehnica;
3. Este o ramura a artei grafice care foloseste aceasta tehnica.

Etimologie

Cuvantul fotografie are la origine doua cuvinte provenite din limba greaca: φῶς (phōs) care se traduce ca lumina si γραφις (graphis) care se traduce ca a scrie. Literalmente se poate traduce prin a scrie cu lumina. In vorbirea curenta se mai foloseste si termenul de imagine.

Istoric

Cele trei fenomene necesare obtinerii imaginilor fotografice sunt cunoscute de mult timp:

- Inca de pe vremea lui Aristotel s-a stiut cum se poate pune realitatea intr-o cutie: este suficient sa facem o gaura intr-o cutie inchisa ca sa apara o imagine reala inversata pe fondul interior al cutiei. Se obtine astfel o aaa-numita camera obscura.
- Pe de alta parte, alchimistii stiau ca lumina innegreste clorura de argint.
- A treia contributie a venit din partea lui John Herschel, care in 1819 a descris proprietatile Hiposulfitului de Sodiu, care va deveni “fixatorul” fotografiei.

Joseph Nicéphore Niépce, un mic fizician din provincie, a folosit toate aceste trei proceduri pentru a fixa o imagine pe o placa metalica cu depunere de halogenura de argint, in 1829. Rezultatul a avut o calitate medie. Niepce a murit in 1833, dar invenția sa a fost recuperata de catre Jacques Mandé Daguerre.

De aceea, data oficiala a inventarii fotografiei este 1839, cand Daguerre a prezentat inventia numita de el “daghereotip”, care este o simpla ameliorare a descoperirii facute de Niepce. Proprietar al inventiei a devenit statul francez.

Niepce-1826
Prima experienta foto a lui Niepce

Gratie daghereotipiei se obtine o matrita a mediului pe o placa metalica tratata cu o substanta fotosensibila, dupa o expunere de “doar” 8 ore (cand cerul este complet senin). Copierea se facea prin presarea matritei pe suportul de hartie, ca si la orice tiparire a ziarelor.

Aceasta expunere lenta aduce cu sine cateva probleme: strazile Parisului, chiar si la o ora de varf, apar an antregime goale. Tehnica va avansa insa rapid, noua inventie facand sa apara si o noua meserie, aceea de fotograf, cautata in special de ziarele vremii.

In anul 1848, Felix Tournachon, cunoscut mai bine sub numele Félix Nadar, realizeaza prima fotografie aeriana, fotografiind Parisul din nacela unui aerostat (balon cu aer).

Daca la inceput negativul (cunoscut si sub numele de “cliseu”) se realiza pe o placa de cristal, pentru a nu avea deformari, placa foarte casabila si care cerea o manipulare deosebita, prin dezvoltarea artei fotografice a aparut necesitatea unui suport fotosensibil mai usor de manipulat decat cristalul.

George Eastman reuseste in anul 1884 sa realizeze primul negativ flexibil, pe un suport de nitroceluloza, cunoscut sub denumirea de “roll film”, usor de manipulat, incasabil si cu aceleasi proprietati fotografice ca si ale placii de cristal. Totodata, volumul si greutatea aparatului de fotografiat se micsoreaza considerabil, transportarea lui nemaifiind o problema.

Leave a Reply